FIETS VAN DE ZAAK
Met een leasefiets op weg naar een vitaal bedrijf

Als werkgever wil je werknemers zo vitaal mogelijk houden. Door meer te fietsen, trappen werknemers zichzelf gezonder. Met een leasefiets van óf via de zaak geef je werknemers alvast een duwtje in rug.

Dankzij de e-bike wordt fietsen steeds populairder. Ook voor langere forensafstanden zijn mensen bereid om de auto te laten staan.Positief, want door meer fietskilometers te maken, zitten medewerkers beter in hun vel en zijn ze minder vaak ziek.Minder autokilometers , minder Co2-uitstoot. Kortom, alle reden om ervoor te zorgen dat jouw werknemers vaker de fiets pakken.

Per 1 januari is een ‘fiets van de zaak’ een stuk aantrekkelijker geworden voor werkgevers én werknemers. Dit komt door de bijtellingsregeling van 7% die geldt voor een Leasefiets. Maar wat zijn uw voordelen als werknemer? Wij zetten graag de nieuwe fiscale regelgeving voor u op een rij.

Fiets Leasen voor werknemers

Met een beetje hulp van uw werkgever rijdt u al een e-bike (of andere fiets) voor een paar euro per maand. Met alle service inbegrepen. U betaalt een vast bedrag per maand, wij zorgen voor de rest. Hoe fijn is dat…?

De voordelen van een leasefiets via het werk:

Onderhoud, reparaties en verzekeringen: voordat u opstapt, heb u alles piekfijn geregeld. Hoe fijn is dat?

 • Lease een splinternieuwe fiets voor een paar euro per maand
 • Fiscaalvriendelijke oplossingen
 • U komt fris op de werkdag,en maakt uw hoofd leeg op weg naar huis
 • Geen files en zoeken naar (dure)parkeerplaatsen
 • Wij regelen onderhoud, reparaties, verzekering en 24-uur pechdienst
 • Ruim aanbod in E-Bikes en gewone fietsen

In een paar stappen naar een nieuwe leasefiets

 • Kom langs en wij zoeken samen een fiets uit
 • Wij gaan voor de door u uitgekozen fiets een offerte maken
 • Neem de offerte mee naar uw werkgever en leg de offerte voor
 • Is de werkgever akkoord,laat hem contact opnemen met ons,wij regelen de rest
 • Vragen,neem gerust contact op,wij zullen ze graag beantwoorden

Werkgever

Als werkgever wilt u werknemers zo vitaal mogelijk houden. Alle reden om fietsen te stimuleren. Door meer te fietsen, trappen werknemers zichzelf gezonder. En ze dragen bij aan een schoner milieu. Met een leasefiets van óf via de zaak geeft u werknemers alvast een (fiscaalvriendelijk) duwtje in de rug. 

Een leasefiets voor werknemers

U kunt uw werknemers een leasefiets aanbieden op basis van een operationele leaseconstructie. Uw werknemer zoekt dan zelf een fiets uit bij ons. Dit mag elke fiets of (high speed) e-bike zijn met een consumentenprijs vanaf € 500,-. Wij zorgen daarna voor de rest.

Operationele lease bestaat uit:

 • Afschrijving en rente
 • Onderhoud, reparatie en banden
 • Verzekering tegen diefstal en schade
 • Verzekering van opzittende(n)
 • Pechhulp

Hoe werkt het?

 1. Als werkgever faciliteert u Buurstee Bike Center: per fiets sluit u een overeenkomst af. Hierin leggen we afspraken vast met betrekking tot het gebruik van de leasefiets.
 2. U houdt maandelijks (gedeeltelijke) kosten van de leasefiets in op het salaris van uw medewerker of compenseert deze met de reiskostenvergoeding.
 3. U betaalt maandelijks het leasebedrag aan de Leasemaatschappij waar wij het leasecontract afsluiten en bent daarmee gegarandeerd van zorgeloos (elektrisch) fietsen.

Wettelijke regelingen

Als werkgever bent u verplicht om met de Werkkostenregeling (WKR) te werken. Sinds 2020 is de vrije ruimte verhoogd. Blijft het totale bedrag onder de 1,7% van de eerste € 400.000,- van de loonsom van alle werknemers samen? Dan mag u dat onbelast als vergoeding geven. Dit betekent dat u in de nieuwe situatie € 6.800,- onbelast beschikbaar kunt stellen als de loonsom € 400.000,- is. Voor het bedrag boven € 400.000,- blijft het percentage 1,2% gelden. Lees hier meer over de werkkostenregeling.

Hoe werkt de bijtellingsregeling?

Werknemers die via de werkgever een leasefiets kunnen leasen, worden meegeteld voor de bijtellingsregeling. De Leasefiets kan zowel voor privé als woon-werkverkeer worden gebruikt. Ook wanneer u als werknemer besluit om de leasefiets alleen te gebruiken voor het woon-werkverkeer telt de bijtellingsregeling. Wat houdt de bijtellingsregeling in? Jaarlijks betaalt u 7% bijtelling over de consumentenadviesprijs (fiscale waarde) van de leasefiets. U kunt ook besluiten om bij het afsluiten van het leasecontract een deel van de consumentenadviesprijs te betalen. Dit heeft mogelijk een positieve invloed op de uiteindelijke leaseprijs.

Fiets accessoires

Losse fiets accessoires zoals een fietsmandje, regenpak of fietstassen zijn geen onderdeel van de Leasefiets. In overleg met de werkgever kunnen dergelijke accessoires betrokken worden bij de eindheffingsregeling als loonbestanddeel. De werkgever is verplicht om dit te toetsten aan de WKR. Maar let op! Wanneer accessoires deel uitmaken van de leasefiets, dan maken ze deel uit van de consumentenadviesprijs van de fiets. Een goed voorbeeld is de accu (of upgrade) van een e-bike. Dit, omdat het een essentieel onderdeel is van het product (lees: leasefiets) en meestal als extra optie is inbegrepen bij de leaseprijs. Daarnaast spelen zaken als onderhoud, reparaties en verzekeringen geen rol voor de bijtelling. Dit zijn bijkomende kosten voor de werkgever en zijn inbegrepen in de leaseprijs van uw leasefiets.

Woon-werkverkeer in combinatie met privé gebruik

Gebruikt u de leasefiets alleen voor woon-werkverkeer? Hou er dan rekening mee dat u niet meer in aanmerking komt voor een reiskostenvergoeding. Een combinatie van privé met woon-werkverkeer kan betekenen dat u nog wél reiskostenvergoeding ontvangt. Als voorbeeld: stel u gaat op maandag tot en met woensdag met uw leasefiets naar het werk en reist op donderdag en vrijdag met alternatief vervoer. Op donderdag en vrijdag ontvangt u wel de gebruikelijke reiskostenvergoeding. Kortom, een leasefiets naast uw eigen alternatieve mobiliteitsoplossing of leaseauto is zeker mogelijk. Goede stimulans voor het fietsen!

Alles piekfijn geregeld!

Met een leasefiets via de zaak is alles in een paar stappen geregeld. Zo heeft u nooit meer omkijken naar onderhoud, reparaties en schade. De maandelijkse prijs voor een leasefiets is namelijk inclusief alle bovenstaande zaken én een 24-uur pechservice. Bovendien fietst u op een splinternieuwe (e-)bike! Hou er wel rekening mee dat de leasefiets altijd in het eigendom blijft van de leasemaatschappij. Treedt u uit dienst? Dan kunt u de leasefiets in overleg met de werknemer via de leasemaatschappij overnemen of besluiten om de leasefiets in te leveren.

Mag het fietsplan nog worden aangeboden?

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels rondom het Nationale Fietsplan veranderd. Maar dit betekent niet dat je als werkgever geen fietsenplan meer kunt aanbieden. Integendeel zelfs! Tegenwoordig kan dit binnen de huidige werkkostenregeling (WKR). De aanschaf van de fiets, eventueel uitgebreid met een fietsverzekering en/of Fietsbonnen valt nu binnen de vrije ruimte van deze werkkostenregeling. Maar hoe werkt dit nu precies en aan welke regels moet ik me hier houden? We leggen het je graag uit in onderstaande alinea’s.

Hoe werkt een fietsplan in 2020?

De verplichte term zakelijk fietsen gaat bij het aanbieden van een fietsplan binnen de werkkostenregeling niet meer volledig op. Maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn! Met deze wijziging komt de aanschaf van een fiets namelijk bij nóg meer medewerkers in beeld. Simpelweg omdat er vanuit het oogpunt van de Belastingdienst geen regels meer zijn. Zo heeft een medewerker bijvoorbeeld ook niet meer de verplichting om minimaal de helft van de woon-werkritten met de fiets af te leggen. De regels liggen nu helemaal in beheer van de werkgever zelf.

Zo bepaal jij zelf hoe vaak je medewerkers een fiets mogen aanschaffen, voor welk bedrag en of ze deze ook verplicht moeten gebruiken voor het woon-werkverkeer. Om dit te verduidelijken hebben we onderstaand overzicht gemaakt:

Regels

Oude fietsplan

Huidige fietsplan

Het aanschaffen van fiets

1x per 3 jaar

Bepaal je als werkgever zelf.

Verplichte woon-werk ritten

Minimaal 50%

Geen

Fiets alleen voor eigen gebruik

Ja

Nee

Type fiets

Alleen voor eigen gebruik

Heren-, dames-, kindfiets, E-bike etc. Geen verplichtingen.

Maximaal verrekenbaar bedrag op brutoloon

€ 749,-

Geen maximaal bedrag. Meest voorkomende is € 749,-

Wij helpen u graag op de fiets!!

Nieuwsgierig of nog vragen,u kunt bij ons altijd terecht of neem contact op via ons contactformulier