Regelmatig een onderhoudsbeurt kost weinig moeite, je fiets blijft soepel rijden, de slijtage is minder en je fiets blijft er goed uitzien. Bovendien is het stuk veiliger fietsen op een betrouwbare fiets.
Een mountainbike die veel in de duinen en op het strand wordt gebruikt heeft veel meer onderhoud nodig dan een racefiets of gewone fiets waarmee hoofdzakelijk in de zomer wordt gefietst.

Bij aanschaf van een nieuwe fiets zorgen wij dat de fiets goed afgemonteerd afgeleverd wordt dwz de afstelling van remkabels en versnellingskabels,spakenspanning. Daarnaast vetten wij de zadelpen, stuurpen en pedalen in om te voorkomen dat deze na een aantal jaren vast zitten. Verder controleren wij alle bouten en moeren en stellen deze bij indien nodig. Natuurlijk geven wij bij de aanschaf van een fiets geven één onderhoudsbeurt gratis.

Controleer voor elke rit:

 • Bandenspanning.
 • De werking van de remmen.
 • Verlichting.

Tijdens het fietsen:

Wees ook attent op kleine problemen aan je fiets, rammeltjes, doortrappen van versnelling of ketting, lichtstoring. Repareer dan het euvel snel na thuiskomst, zodat je dit kleine probleem niet verzuimt te repareren. Bovendien hoe langer je wacht met onderhoud, hoe erger het wordt.

Na elke rit:

Fiets schoonmaken wanneer je fiets erg smerig is geworden. Wacht niet te lang met het schoonmaken, omdat opgedroogd vuil een stuk moeilijker te verwijderen is. Neem hiervoor een sopje met een biologische reiniger, na schoonmaken fiets afspoelen en ketting droog maken en eventueel als nodig is lichtjes smeren. Met hoge druk de componenten van een (elektrische)fiets te lijf gaan, is uit den boze, want dan kan er water in de lageringen van de motor, de naven of de achterconstructie doordringen.
Bij E-bikes: Neem in elk geval de accu eruit en verwijder zo mogelijk alle displays. Vast gemonteerde displays zoals onze Purion of afstandsbedieningstoetsen waarmee het systeem van de E-Bike wordt bediend, moeten met een doek of met folie worden afgedekt.

Maandelijks:

 • Maak je fiets schoon, vooral ketting en derailleur.
 • Controleer de werking van de versnelling en verlichting.
 • Smeer de fietsketting.
 • Ga na of alle bouten en moeren nog vastzitten. Vervang roestige exemplaren. Gebruik vaseline om roestvorming tegen te gaan. Gebruik eventueel roestvrijstalen bouten en moeren.
 • Controleer de buitenbanden op scheurtjes en zwakke plekken.
 • Controleer de wielen op losse spaken. Vooral bij nieuwe wielen moet je de spaakspanning de eerste maanden geregeld worden nalopen. Loop de zijkant van de velgen regelmatig na. Verwijder olie, vet, zand en modder voor een betere remwerking. Door zand te verwijderen verleng je bovendien de levensduur van de remblokjes en velg.

Driemaandelijks:

 • Maak je fiets grondig schoon. Tijdens het schoonmaken kom je mogelijk gebreken aan je fiets tegen.
 • Controleer de zadelhoogte.
 • Controleer of er geen speling in het balhoofd zit. Dit doe je door naast je fiets te gaan staan en de voorrem in te knijpen en je fiets langzaam naar achter en naar voren te bewegen. Het balhoofd moet spelingvrij zijn.Ga na of er geen spelling in crankstel zit.
 • Controleer de toestand van de remblokjes.

Jaarlijks:

 • Controleer of er geen spelling in de naven zit. Draai de naven niet te vast aan, omdat het de rolweerstand verhoogt. Te los is ook niet goed, omdat dan de slijtage groter is en er kan vuil in de naven komen.
 • Verwijder de derailleurwieltjes uit de derailleur en maak deze goed schoon te maken.Smeer één keer per jaar de scharnierpunten van de derailleur.
 • Eens per jaar smeer je de draaipunten en veren van de remmen.

Overweeg een onderhoudsbeurt

Met onze tips kom je al een heel eind om je (elektrische) fiets in optimale conditie te houden. Voor een extra controle kun je een onderhoudsbeurt laten uitvoeren in onze werkplaats. Wij kijken met meer ervaring naar je fiets en controleren of alle instellingen van een je (elektrische)fiets nog goed staan. Eventuele mankementen en kapotte onderdelen kunnen wij vakkundig vervangen.Voor tijdelijk vervoer ontvangt u een (elektrische) leenfiets.

Wij zijn gecertificeerd om diverse E-Bike systemen te repareren zoals:

INFO en OPENINGSTIJDEN MAAK AFSPRAAK WERKPLAATS